Hoe vaak naar de tandarts?

Routinecontrole bij de tandarts

Routinecontrole bij de tandarts

We vragen het ons allemaal wel eens af. Moeten we tweemaal per jaar naar de tandarts? Volstaat één keer? Of waarom niet pas langsgaan als er problemen optreden?

Waarom gaan we eigenlijk niet vaak naar de tandarts?

In sommige gevallen, heeft het te maken met angst voor de tandarts. Wie regelmatig naar de tandarts gaat, heeft hier minder last van, want je wordt meer met de omgeving geconfronteerd en dan besef je dat er niks is om bang voor te zijn. Het kan ook helpen om vooraf met je tandarts kort te overleggen en te bespreken wat er zal gebeuren tijdens de check-up.

Een ander aspect waarom een visite vaak niet gebeurt, is de kostprijs. Een tandartsbezoek kan vaak wat geld kosten, maar wie zichzelf goed en vooral vroeg verzekert, kan heel wat kosten besparen, waardoor een bezoek niet duur hoeft te zijn. We hebben ten slotte maar één set tanden!

Meestal heeft het uitstellen van een tandartsvisite echter te maken met luiheid. Dit is misschien kort door de bocht, maar in feite komt het heel vaak daarop neer. We hebben sowieso een druk leven en het tandartsbezoek wordt dan vaak -bewust- vergeten. We hebben verder ook geen voelbare of zichtbare problemen, dus stellen we het bezoek gemakkelijker uit tot een volgende keer.

Gaan met een probleem is te laat

Wie het bezoek aan de tandarts uitstelt tot er een echt probleem ontstaat, is veel te laat. Hierdoor zorg je er mogelijks zelfs voor dat schade onherstelbaar wordt. Wie frequenter op bezoek gaat, merkt dat problemen vaak snel opgemerkt worden en dat de ingrepen meestal dus zeer goed meevallen. Wie preventief te werk gaat, kan heel vaak grote ongemakken (en kosten) aan het gebit vermijden.

Hoe vaak dan wel naar de tandarts?

Twee maal per jaar is de norm waar 50-60% van de bevolking zich aan houdt. Ongeveer 30% gaat éénmaal per jaar naar de tandarts en de rest gaat enkel als er een probleem is en gaat verder nooit. Vragen we het de tandarts zelf, dan zal deze dus meestal minimaal twee maal per jaar aanraden.

De reden daarvoor is logisch: op deze manier kunnen gaatjes, tandsteen, tandplak en orthodontische problemen sneller ontdekt en behandeld worden. Er wordt ook sneller advies gegeven om het gebit beter of anders te verzorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante tandarts informatie

Hoeveel kost een tandartsbezoek?

Hoeveel kost een tandarts?

Hoeveel kost een tandarts?

De opmars van (esthetische) tandheelkunde is niet meer te stuiten. Alsmaar minder mensen nemen genoegen met de tanden die ze van moeder natuur gekregen hebben en laten hun gebit verfraaien. Heb je je ooit al eens afgevraagd hoeveel een bezoek bij de tandarts nu eigenlijk kost? Ehm… ok, misschien niet, maar toch is dit interessant om te weten voor een toekomstige visite.

Voor jullie gemak heb ik de vaak voorkomende handelingen in een overzicht gegoten. Je vindt hier de honoraria van de tandartsen terug zodat je hiermee rekening kan houden als je nog eens een check-up bij de tandarts gepland hebt.

Vergeet je portemonnee niet!

Lees verder