Tandarts in Diksmuide – tandheelkundige ingrepen

Tandarts in Diksmuide

Tandarts in Diksmuide – tandheelkundige ingrepen

We hebben al eerder een tandarts in Ieper bevraagd over de verschillende specialisaties die in de tandheelkunde voorkomen. Deze keer nemen we met onze tandarts in Diksmuide verscheidene tandheelkundige behandelingen uitgebreid onder de loep.

Meest voorkomende behandelingen bij de tandarts

Als we kijken naar wat je als patiënt bij een tandartsbezoek kan verwachten, dan gaat het meestal om preventie, als het goed is!

Preventie

Patiënten van deze tandarts in Diksmuide die regelmatige gebitscontroles laten uitvoeren en een goede mondhygiëne nastreven, hebben vanzelf een mooie glimlach en -niet onbelangrijk- een functioneel gebit. Een verzorgd gebit maakt per slot van rekening deel uit van een gezond lichaam. Zoals reeds vermeld, worden eventuele tandproblemen in een vroeg stadium vastgesteld zodat lastiger behandelingen vermeden kunnen worden.

Voor het verkennen van de mondholte, worden vaak röntgenfoto’s (ook wel Rx-foto’s genoemd) ingezet. Een orthopantomogram of kortweg “OPG” (of “OPT”) is een voorbeeld van zo’n röntgenbeeld. Het biedt een totaalblik op het gebit. Een OPG is aangewezen bij het wisselen van tanden of ontstekingen. Dit wordt ook ingezet bij problemen rond het kaakgewricht of met de wijsheidstanden. Deze beelden zijn onontbeerlijk bij het stellen van diagnoses, want ze brengen namelijk diverse problemen aan het licht.

 • (beginnende) cariës (tandbederf of gaatjes)
 • verouderde vullingen
 • ontstekingen
 • botafbraak

Aan patiënten met een ontoereikende mondhygiëne worden poetsinstructies en aanvullende tips aangeboden. Bij kinderen wordt de stand van de tanden in de gaten gehouden en waar nodig en gewenst, wordt een orthodontist ingeschakeld om correcties aan te brengen door middel van beugels.

Een profylaxe of tandreiniging rekent af met tandplak en tandsteen. Dit is cruciaal om cariës, gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (ontsteking van het kaakbot) te voorkomen. Deze laatste aandoening heeft mogelijk verlies van tanden als gevolg. Deze patiënten worden gewoonlijk doorverwezen naar een specialist in de parodontologie.

Ingrijpender maatregelen

Wie ondanks alle preventieve zorgen toch problemen krijgt met het gebit, moet intensievere ingrepen ondergaan. Dit zal al bij al meevallen als er in het verleden voldoende preventief aandacht is besteed aan het gebit. Het gaat dan onder meer om de volgende behandelingen.

Gaatjes en ontzenuwen, een berucht duo

Preventieve behandeling bij de tandarts

Preventieve behandeling bij de tandarts

Beginnende gaatjes kunnen zonder verdoving met de laser behandeld worden. Het verwijderen van cariës en het vervangen van grijze vullingen gebeuren best onder rubberdam. Tandbederf veroorzaakt vaak problemen met de tandzenuwen.

De tand dient ontzenuwd te worden onder microscoop en rubberdam als de zenuw reeds is aangetast of als deze is afgestorven. Tot slot wordt er in het bijzonder aandacht besteed aan het sculpteren van een goed aansluitende, onopvallende, witte composiet vulling.

Het ontzenuwen van tanden valt onder de endodontie.

Endodontie

In onze tanden zit levend weefsel waaronder zenuwen en bloedvaten. Een eerste probleemsignaal is een milde maar onaangename gewaarwording, vaak van korte duur. Bijvoorbeeld bij het drinken van warme of koude dranken. In een verder gevorderd stadium kan de pijn zeer heftig zijn en lang aanhouden.

De ontzenuwing kan meestal pijnloos verricht worden. Bij een hevige ontsteking wordt de pijn eerst gestild met aangepaste medicatie. Vervolgens worden de wortelkanalen zorgvuldig en grondig gereinigd en daarna hermetisch afgesloten. Tot slot wordt de tand ontzenuwd onder rubberdam en microscoop.

Orthodontie

Een probleem dat frequent voorkomt, is het scheef groeien van tanden. De tandarts gespecialiseerd in orthodontie kan de tanden terug rechtzetten. Orthodontie wordt gevormd door de oud-Griekse woorden orthos (recht) en odous (tand).

De stand van de tanden wordt gecorrigeerd, maar in complexe gevallen zelfs de volledige boven- of onderkaak. Uw lach is uiteraard belangrijk, maar een doorslaggevende overweging is dat het gebit uit medisch standpunt veel gemakkelijker te poetsen is als de tanden op een rij staan.

Als gevolg van een verkeerde beet, kan traumatische slijtage van de tanden ontstaan, wat na een goede behandeling beëindigt. In bijzondere gevallen kan een betere stand van de tanden zelfs spraakafwijkingen (zoals slissen) of kaakgewricht complicaties teniet doen.

Parodontologie

Tandvleesontsteking gradaties

Tandvleesontsteking gradaties

Gezond tandvlees omsluit de tanden en heeft een roze kleur. Rood tandvlees wijst op een ontsteking en gaat vlugger bloeden. Het voelt ook vaak slap of gezwollen aan.

Een dergelijke ontsteking rond het tandvlees heet gingivitis. Ze kan zich uitbreiden tot het kaakbot, waardoor het tandvlees op termijn terugtrekt. In een gevorderd stadium van parodontitis ontstaan er klachten gaande van losstaande tanden, blootliggende en gevoelige wortels tot het verlies van tanden.

De parodontoloog stelt een specifiek behandelingsplan voor, dat bijvoorbeeld een reiniging tot onder de tandvleesrand behelst. Op die manier kan het tandvlees zich opnieuw aan de tand hechten. Verloren kaakbot groeit helaas niet meer terug. Daarom benadrukken we nogmaals het belang van regelmatige controles en nazorg als belangrijkste voorwaarden om de tanden te behouden.

Implantologie

Bij vergevorderde gebitsslijtage of ontbrekende tanden kan een implantaat overwogen worden. Zelfs als alle tanden verdwenen zijn, is implanteren nog mogelijk. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in het gezonde kaakbot aangebracht. Dit is enkel mogelijk indien er voldoende gezond kaakbot aanwezig is.

Als de implantaten in het kaakbot verankerd zijn, plaatst de tandarts een kroon, brug of prothese. De patiënt dient opnieuw een goede mondhygiëne aan te houden.

Restauratieve en prothetische tandheelkunde

Op vlak van protheses, bestaan er verschillende vaste of uitneembare oplossingen. In bepaalde gevallen voldoen kleine ingrepen maar soms zijn uitgebreidere behandelingen aangewezen om een optimaal resultaat te bereiken.

De verschillende restauratieve ingrepen op een rij:

 • uitneembare prothese
 • vaste prothese op implantaten
 • kroon en brugwerk
 • porselein of composiet facings
 • werk op implantaten om één of meer tanden te vervangen

Ook voor laserbleaching (tanden witten) kan men bij de tandarts terecht.

Contactinformatie van een tandarts in Diksmuide

Wie voor relevante behandelingen een tandarts van wacht zoekt in Diksmuide, kan op de officiële website van Diksmuide terecht. Klik hier om dit nu te doen.

2 gedachten over “Tandarts in Diksmuide – tandheelkundige ingrepen

  1. Laurens Bericht auteur

   Als er altijd een probleem is, zou ik toch zorgen dat dit snel opgelost geraakt. Uw tanden moeten goed verzorgd worden want je gebit heb je nodig en als je iets laat aanslepen dan zal het alleen maar meer kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante tandarts informatie

Hoeveel kost een tandartsbezoek?

Hoeveel kost een tandarts?

Hoeveel kost een tandarts?

De opmars van (esthetische) tandheelkunde is niet meer te stuiten. Alsmaar minder mensen nemen genoegen met de tanden die ze van moeder natuur gekregen hebben en laten hun gebit verfraaien. Heb je je ooit al eens afgevraagd hoeveel een bezoek bij de tandarts nu eigenlijk kost? Ehm… ok, misschien niet, maar toch is dit interessant om te weten voor een toekomstige visite.

Voor jullie gemak heb ik de vaak voorkomende handelingen in een overzicht gegoten. Je vindt hier de honoraria van de tandartsen terug zodat je hiermee rekening kan houden als je nog eens een check-up bij de tandarts gepland hebt.

Vergeet je portemonnee niet!

Lees verder