Tandarts in Ieper – specialisaties

Tandarts in Ieper over specialisaties

Tandarts in Ieper over specialisaties

Na een interview met een tandarts in Ieper, zijn we er achter gekomen dat er heel wat specialisaties bestaan in de tandheelkunde. We vroegen hem om ons wat meer uitleg te verschaffen over de verschillende soorten beroepen in de tandzorg in België.

Wat is uw hoofdactiviteit als tandarts?

Net zoals de meeste tandartsen in Vlaanderen, ben ik Algemeen Tandarts. Mijn taak bestaat er in alle courante behandelingen in de mond uit te voeren. Ik ben het centrale aanspreekpunt in de tandverzorging van mijn patiënten. De specifiekere, technisch complexere problemen worden in samenwerking met gespecialiseerde zorgverstrekkers behandeld.

Er zijn collega’s die hun praktijk beperken tot een specifiek deel van de tandheelkunde, zoals bijvoorbeeld wortelkanaalbehandelingen. Anderen gaan dan weer voor alternatieve richtingen en specialiseren zich op:

 • problemen met het kaakgewricht
 • tandheelkunde bij kinderen
 • implantaten en protheses

Welke specialisaties bestaan er zoal?

Een klein aantal tandartsen beperken hun praktijk tot een specifiek deelgebied van de tandheelkunde zoals

 • Orthodontie – het rechtzetten van de tanden – deze tandartsen hebben zich 4 jaar extra gespecialiseerd in dit domein.
 • Parodontologie – specialisatie met betrekking tot het tandvlees en de weke weefsels in de mondholte
 • Stomatologie – chirurgie

Deze laatste categorie, namelijk de stomatologie, is een speciaal geval. De stomatoloog is in principe een geneesheer. Hij heeft een opleiding als arts genoten, naast zijn opleiding als tandarts. Zijn werkdomein bestaat in de kleine chirurgie van de tanden en de kaaksbeenderen.

De meeste stomatologen hebben een bijkomende opleiding tot mond-, kaak- en aangezichtschirurg gevolgd. Deze opleiding omvat bijvoorbeeld ook de functionele chirurgie, de behandeling van tumoren en ongevallenheelkunde.

Zijn er nog andere beroepen gerelateerd aan tandarts?

De tandartsassistent is een goed voorbeeld. Deze helpt in de dagelijkse praktijk met ondersteunende functies, maar heeft niet de bevoegdheid zelf in de mond te werk te gaan. Daarnaast hebben we ook nog de dentaaltechnicus. In opdracht van de tandarts, ontwikkelt en repareert hij in een tandtechnisch laboratorium diverse hulpmiddelen zoals:

 • orthodontische apparaten
 • tandprothesen
 • mondbeschermers
 • opbeetplaten
 • spalken

Hoe contacteer ik een tandarts in Ieper?

Wie een betrouwbare tandarts zoekt in de buurt van Ieper, vindt bovenaan op deze pagina contactinformatie naar een aantal relevante, aanbevolen tandartsen.

Raadpleeg ook de officiële site van Ieper om de tandarts van wacht te vinden. Klik hier om dit te doen.

1 gedachte op “Tandarts in Ieper – specialisaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante tandarts informatie

Hoeveel kost een tandartsbezoek?

Hoeveel kost een tandarts?

Hoeveel kost een tandarts?

De opmars van (esthetische) tandheelkunde is niet meer te stuiten. Alsmaar minder mensen nemen genoegen met de tanden die ze van moeder natuur gekregen hebben en laten hun gebit verfraaien. Heb je je ooit al eens afgevraagd hoeveel een bezoek bij de tandarts nu eigenlijk kost? Ehm… ok, misschien niet, maar toch is dit interessant om te weten voor een toekomstige visite.

Voor jullie gemak heb ik de vaak voorkomende handelingen in een overzicht gegoten. Je vindt hier de honoraria van de tandartsen terug zodat je hiermee rekening kan houden als je nog eens een check-up bij de tandarts gepland hebt.

Vergeet je portemonnee niet!

Lees verder