Tandarts in Tielt – slechte adem of halitose

Tandarts in Tielt

Tandarts in Tielt over een slechte adem

Halitose, de medische benaming voor een slechte adem, kan voor gênante situaties zorgen. Gelukkig kan dit probleem eenvoudig opgelost worden. We bespreken in geuren en kleuren hoe we deze kwalijke aandoening kunnen aanpakken zodat alles opnieuw rozengeur en maneschijn wordt. Als er iemand neus heeft voor deze problematiek, dan is het wel onze tandarts in Tielt.

Het ontstaan van een stinkende adem

Het is nooit prettig om te moeten horen dat uw adem stinkt, maar hoe ontstaat een slechte adem in feite? Halitose wordt veroorzaakt door bacteriële activiteit. In de mond bevinden zich miljoenen bacteriën die de voedingsbodem gaan benutten om zich te ontwikkelen. Deze bacteriën zijn echter wel volstrekt normaal en horen bij een gezond mondmilieu.

Slechte adem bacteriënSommige van die bacteriën produceren bij de afbraak van eiwitten (in het speeksel of uit het voedsel) zwavelverbindingen. Hierdoor komen geurtjes vrij die wij meestal niet echt aangenaam vinden. Hoe meer voedsel er voorhanden is, hoe meer de bacteriën gaan vermenigvuldigen en hoe erger de symptomen worden.

Vandaar het belang van een goede mondhygiëne. Ook de tong valt hierbij niet te vergeten. Achteraan de tong kunnen ophopingen ontstaan van witte of gele plaque. In dit zuurstofarme milieu ontwikkelen deze bacteriën zich het best.

Het is zelfs zo dat het probleem bij mannen bijvoorbeeld vaker voorkomt dan bij vrouwen, omdat mannen een ruwere, raspachtige tong hebben waardoor meer voedsel achterblijft.

Ook tandvleesontstekingen kunnen de boosdoener zijn. Consulteer in dit geval uw tandarts.

Verder kan ook een droge mond zorgen voor meer gassen die ontsnappen. Dit kan ontstaan bij chronische stress, medicijn-, alcohol- of koffiegebruik, roken, onvoldoende drinken, hormonen, ouderdom of simpelweg door te slapen. ’s Nachts is er sowieso minder speekselproductie.

Tot slot zijn er ook een aantal ziektes die een onfrisse adem kunnen veroorzaken. Maag-, darm- en longproblemen kunnen aan de basis liggen, alsook een nier- of leverziekte. Ook diabetes en ontstekingen in de mond- en luchtwegen kunnen bijdragen aan halitose.

Een onfrisse adem aanpakken

Tongschraper met borstel

Tongschraper met borstel

Slechte adem kan men bestrijden met de volgende methodes en hulpmiddelen:

 • Tanden flossen / stoken
 • Tong schrapen (een tongschraper kun je bij de apotheek verkrijgen)
  • Voor het tandenpoetsen
  • Een keer per dag volstaat
  • Schraap van achter naar voor, maximaal 5 keer ivm irritatie van het slijmvlies
  • Spoelen na het schrapen
  • Borstelen kan ook, maar schrapen is doeltreffender
 • Tanden poetsen (na elke maaltijd)
 • Mond spoelen

Je merkt dat het tongschrapen veel aandacht krijgt, maar thuis wordt het vaak niet gedaan. Het is echter doeltreffender in het aanpakken van een slechte adem, dan het poetsen van de tanden zelf.

Contacteer een tandarts in Tielt

Bij problemen kun je altijd terecht bij je tandarts. Voor een tandarts van wacht in Tielt, is er momenteel geen keuzemogelijkheid. We trachten dit in de toekomst toe te voegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante tandarts informatie

Hoeveel kost een tandartsbezoek?

Hoeveel kost een tandarts?

Hoeveel kost een tandarts?

De opmars van (esthetische) tandheelkunde is niet meer te stuiten. Alsmaar minder mensen nemen genoegen met de tanden die ze van moeder natuur gekregen hebben en laten hun gebit verfraaien. Heb je je ooit al eens afgevraagd hoeveel een bezoek bij de tandarts nu eigenlijk kost? Ehm… ok, misschien niet, maar toch is dit interessant om te weten voor een toekomstige visite.

Voor jullie gemak heb ik de vaak voorkomende handelingen in een overzicht gegoten. Je vindt hier de honoraria van de tandartsen terug zodat je hiermee rekening kan houden als je nog eens een check-up bij de tandarts gepland hebt.

Vergeet je portemonnee niet!

Lees verder