Tandarts in Torhout – hoe tanden goed poetsen

Tandarts in Torhout over tanden poetsen

Tandarts in Torhout over hoe de tanden te poetsen

Tanden goed poetsen is een vereiste om een gezond gebit te behouden. We hebben bij de tandarts in Torhout even een gesprek gehad over hoe we onze tanden goed kunnen poetsen.

Wanneer, hoe vaak en hoe lang tanden poetsen

Over het algemeen wordt een minimum van twee keer per dag aangeraden uit praktische overwegingen. ’s Morgens en ’s avonds is men thuis en kan men makkelijk poetsen. Op het werk ligt dit uiteraard minder voor de hand.

Vaak wordt ook aangeraden om na elke maaltijd te poetsen. Dit betekent echter niet om direct na het eten te gaan poetsen. Het is zelfs zo dat er schade kan ontstaan aan het gebit als men te snel na het eten van zure of pikante maaltijden de tandenborstel gebruikt. Na het drinken van frisdrank, wacht men best 20 minuten en na pikante maaltijden houdt men best een wachttijd van 30 tot 60 minuten aan.

Voor het poetsen zelf moet men toch zeker minimaal twee minuten uittrekken, voorbereidend werk niet meegerekend.

Voorbereidend werk

Poetsen heeft weinig zin als er nog allerlei voedselresten tussen de tanden zitten. Vandaar dat het nuttig is om te flossen en stoken. Het is een ideale manier is om je gebit te reinigen voor het poetsen. Als tandarts in Torhout geef ik mijn patiënten het advies om met deze technieken aan de slag te gaan. Bij kinderen is het gebruik van tandzijde en tandenstokers niet aanbevolen.

Flossen

Floss of tandzijde is een draadje van +- 40cm waarmee de ruimtes tussen de tanden tot tegen en zelfs een stukje onder het tandvlees gereinigd worden. De uiteinden worden losjes om de middelvingers gewikkeld. Een stukje van enkele cm wordt tussen duimen en wijsvingers genomen om de zaagbewegingen te maken.

Floss werkwijze

Floss werkwijze

Flossen vraagt enige handigheid. Als tandarts is het mijn taak om dit aan mijn patiënten aan te leren, alsook het gebruik van een tandenstoker.

Stoken

Ook tandenstokers worden aanraden voor een betere mondhygiëne. Een goede tandenstoker is meestal van hout, met driehoekige vorm en een platte kant is het best aangepast aan de ruimte tussen de tanden voor een optimaal resultaat. Kies een tandenstoker met een niet te scherpe punt.

Goed poetsen van de tanden

De volgende stap is het poetsen van de tanden zelf. Hoe kunnen we dit goed doen? Om geen plaatsjes te vergeten tijdens het poetsen, gaat men best via een vast poetsschema te werk. Zo werk je systematisch alle plaatsen af.

Poetsmethode onderrij

Buitenkant poetsen

Poetsmethode onderrij
Binnenkant poetsen
Poetsmethode onderrij

Bovenkant poetsen

Poetsmethode bovenrij

Buitenkant poetsen

Poetsmethode bovenrij
Binnenkant poetsen
Poetsmethode bovenrij

Onderkant poetsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Borstel schuin tegen het tandvlees houden in een hoek van 45°
  • Lichte, kleine horizontale bewegingen maken, langs de binnen- en de buitenkant van de tanden
  • Poets ook boven- en onderzijde van de kiezen
  • Borstel verticaal houden om de binnenzijde van de snijtanden te poetsen en op- en neergaande bewegingen maken

Spoelen van de mond of niet?

Er zijn tandartsen die beweren dat er best niet gespoeld wordt na het poetsen zodat de tandpasta zijn beschermende werking langer kan aanhouden. Anderen raden dan weer aan toch te spoelen zodat alle losgekomen zaken afgevoerd worden en zodat er minder tandpasta ingeslikt wordt. De keuze is aan u. Overleg met uw tandarts wat de beste aanpak in uw geval is.

Kan de tandarts helpen bij het tandenpoetsen?

Uw tandarts kan er voor zorgen dat het poetsen efficiënter verloopt, door kleine groefjes en putjes te gaan sealen. Daardoor worden deze afgedicht of verzegeld met een kunststoflak. Dit wordt gedaan om de kiezen tegen gaatjes te beschermen.

Het probleem is dat de diepe groeven of kleine putjes in de kiezen niet bereikt kunnen worden door de haren van de borstel tijdens het tanden poetsen. Op die plaatsen dreigen dan gaatjes te ontstaan.

Door deze diepste gedeeltes van de groeven vol te laten lopen met een kunststof lak, wordt het gemakkelijker om die kiezen te reinigen en daardoor krijgen gaatjes minder kans. Het is het meest zinvol om te sealen als de kiezen net zijn doorgebroken, op het moment dat ze het meest vatbaar zijn voor cariës. Op dat moment is het ook relatief zeker dat er geen beginnend gaatjes onder de kunststof lak wordt ingesloten.

Contactinformatie tandarts in Torhout

Vind een tandarts in Torhout op het moment dat je hem nodig hebt. De gegevens van de tandarts van wacht kun je terugvinden op de officiële website van Torhout. Klik hier om deze te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante tandarts informatie

Hoeveel kost een tandartsbezoek?

Hoeveel kost een tandarts?

Hoeveel kost een tandarts?

De opmars van (esthetische) tandheelkunde is niet meer te stuiten. Alsmaar minder mensen nemen genoegen met de tanden die ze van moeder natuur gekregen hebben en laten hun gebit verfraaien. Heb je je ooit al eens afgevraagd hoeveel een bezoek bij de tandarts nu eigenlijk kost? Ehm… ok, misschien niet, maar toch is dit interessant om te weten voor een toekomstige visite.

Voor jullie gemak heb ik de vaak voorkomende handelingen in een overzicht gegoten. Je vindt hier de honoraria van de tandartsen terug zodat je hiermee rekening kan houden als je nog eens een check-up bij de tandarts gepland hebt.

Vergeet je portemonnee niet!

Lees verder